Door Friesland en Groningen... - Reisverslag uit Amersfoort, Nederland van Marian & Joke - WaarBenJij.nu Door Friesland en Groningen... - Reisverslag uit Amersfoort, Nederland van Marian & Joke - WaarBenJij.nu

Door Friesland en Groningen...

Door: Marian en Joke

Blijf op de hoogte en volg Marian & Joke

29 Juni 2017 | Nederland, Amersfoort

Maandag 26 juni
Na het ontbijt rijden we naar Egypte, een buurtschap met vijf huizen in Friesland. Ook Moskou is een buurtschap met zés huizen en aan de andere kant van de Opsterlandse Compagnonsvaart ligt Petersburg.
Het oudste huis in Moskou is gebouwd in 1867 en vermoedelijk is het een speelse verwijzing naar Petersburg wat aan de overkant ligt…
Daarna rijden we naar het gehucht Canada, hier zien we maar één huis!
Als we verder rijden worden we tegengehouden door een boer. Hij heeft zojuist een draad over de weg gespannen en doet dat nu nét aan onze kant want zijn 60 koeien moeten van de stal naar de wei!
Nou, zet dan de motor maar af want dit duurt wel even… maar wel leuk om de koeien zo blij de wei in te zien lopen en rennen!
Helemaal onverwacht rijden we het buurtschap Frankrijk in. We weten dat Frankrijk bij Harderwijk ligt maar deze hadden we niet verwacht. Wél heel leuk!
Dan belt Marian met Judith of ze thuis is en we kunnen komen. We zijn zeer welkom en we mogen een was draaien, de iPads en de telefoons opladen en de watertank weer vullen. Als Bas ook thuis komt eten we met elkaar, hebben een gezellige avond en zetten tegen bedtijd de camper op het parkeerterrein van de Poeisz supermarkt.

Dinsdag 27 juni
Na een douche en een kop koffie rijden we Akkrum weer uit op weg naar Bombay in de provincie Groningen. Ook een gehucht waar je doorheen bent voor je het weet.
Dat is ook zo met Oostindië… maar wél leuk dat we dat óók hebben gevonden!

Bij de sluis van Gaarkeuken staat langs het water een picknicktafel en die vinden we prima geschikt voor onze lunch. Terwijl Marian de tafel dekt en een eitje kookt loopt Joke een eindje langs het water met Moon. Zo kan zij ook even rennen en gek doen, tenslotte ligt zij ook maar op haar plekje in de bus. Af en toe komt ze even bij ons zitten om een aai-en-knuffel te halen.
We rijden door naar de camperplaats in Noordpolderzijl wat de kleinste getijdenhaven van Nederland heeft. Alleen bij vloed kan men in en uit varen. Het ligt hoog boven in Groningen.
De cp is nog maar drie maanden oud en is geschikt voor vijf campers. We staan er een poosje alleen maar later komt er nog een stel aanrijden. Eerlijk = eerlijk, we vinden het een prettig idee vannacht niet helemaal alleen in deze uithoek te staan…
We kijken even bij het monument op de dijk en verder zitten we lekker buiten in de zon!

Woensdag 28 juni
Prima geslapen in deze donkere en stille nacht. Onze “buren” zwaaien ons rond half tien uit en dan rijden we naar ons eerste doel: Bethlehem. We vinden een bordje wat naar een boerderij verwijst en we rijden het weggetje even in. “We hebben de stal al gevonden!” zeggen we als grap tegen elkaar…
(Bethlehem is samen met nog een boerderij een “wierde”, een stuk land wat hoger ligt om het te beschermen tegen het water van de Waddenzee.)
Dan maken we wat foto’s van het bordje en zien we zelfs een ster van wilgentenen met lichtjes op een boomstam ernaast liggen. Hihihi.. dat is humor… De stal én de ster van Bethlehem gezien!
Nu óp naar Polen, dat ligt helemaal in de noordoost hoek boven Delfzijl. We vinden één aanwijzing: Polendijkpad. Het is een heel smal en overgroeid fietspad naar een pluk bomen en daar zouden een paar voormalige arbeidershuisjes staan. Gehucht Polen dus…
We overwegen even om er naartoe te lopen maar de lucht dreigt naar een regenbui en als we nét weer in ons bussie zitten barst die bui los om bijna niet meer te stoppen!
We gaan weer verder met onze expeditie maar stoppen al snel op een plek met herinneringen, in Nieuwolda. Joke is hier ruim 20 jaar geleden met Aleid en nog twee miniatuur-kinderwagen-verzamelaars geweest en als we een aanwijzing zien naar het museum gooit Joke het stuur om en rijdt er naartoe.
We worden hartelijk ontvangen door de nu 73 jarige Mieneke en haar man en we mogen bijna overal in huis kijken naar de kinder- en poppenwagens uit alle jaren, naar de verzameling doopjurken en oud speelgoed.
Voor wie het leuk vindt: www.kinderwagenmuseum.nl
We genieten van al het fraais en bij het weggaan vraagt Mieneke of we géén 20 jaar meer willen wachten om nóg eens te komen!

We zoeken verder, nu naar Napels, een buurtschap wat valt onder Heiligerlee. Het zou vernoemd zijn naar de Italiaanse stad maar het is niet bekend waarom. Omdat de spoorlijn naar Nieuweschans door het buurtschap loopt heb je Napels Oost en Napels West. Wij hebben alleen door Napels Oost gereden.
Het volgende doel is Spitsbergen. Deze naam verwijst naar de eilandengroep ten noorden van Noorwegen én er staat een boerderij die bekend is bij muzikanten vanwege de geluidsstudio.
Grappig detail: toen Joke 50 jaar werd, lang geleden…, wilde ze een bijzondere vakantie. Ze wilde graag naar Spitsbergen! Daarvoor ging ze informatie halen bij een reisburo. Het meisje wat haar hielp was duidelijk niet bekend met Spitsbergen want ze vroeg of Joke daar met de auto naartoe wilde…
Euh… nee, met de boot!
Het meisje ging het even aan haar collega vragen en kwam terug met de boodschap dat er geen info over Spitsbergen was.
Overigens is Joke toen, met broer Henk, naar IJsland geweest voor een onvergetelijke 50e verjaardag!!
We trekken weer verder voor onze “wereldreis” om naar Denemarken te zoeken. We vinden het gehucht bij Slochteren. Het heeft zeven boerderijen, een paar arbeidershuisjes en één villa. Deen betekent ruig en Marken vlakke velden. In de 15e eeuw werd hier al over geschreven.
Jippie, we geven elkaar weer een high five zoals elke keer als we weer een plek hebben gevonden!!

Nu gaan we op zoek naar de camperplek in Haren omdat we morgen naar onze vriendinnen willen die hier wonen. De eerste cp is vol en op de tweede staat nog niemand. Het is bij een soort park waar ook huisjes worden verhuurd. Een prima plek voor één nacht. Morgen zien we wel weer…

Donderdag 29 juni
Ook gisteravond en vannacht heeft het weer behoorlijk geregend en zo ziet het er de komende dagen ook naar uit. We besluiten dat we vanmiddag naar huis zullen gaan en zodra het weer wat beter wordt pakken we de route weer op. Misschien ergens volgende week al?
Om 11 uur zijn we bij Imelda en Erna. Na de koffie/thee nodigen ze ons uit om ergens te gaan lunchen en tot drie uur hebben we het gezellig. Dan wordt het tijd voor ons om weer op huis aan te gaan en dan zijn we inderdaad om 17 uur weer thuis en begint het grote opruimen weer!
We zien wel wanneer we onze “wereldreis” af maken…

• 30 Juni 2017 - 23:42

Lida:

Wat leuk dat jullie zo een puzzeltocht maken van jullie vakantie. Zo kom je nog nog eens in onverwachte uithoeken met mooie verrassingen. Hopelijk knapt het weer gauw op en kunnen jullie weer gaan genieten van de zoektocht.

• 01 Juli 2017 - 00:25

Adriënne:

Heel grappig al die buitenlandse plaatsnamen in ons eigen land. Ondanks het slechte weer genieten jullie toch wel denk ik. Wij zijn nu ook even thuis tussen twee vakanties in. Als je zin hebt..... koffie/thee is zo gezet. Liefs!

• 01 Juli 2017 - 08:19

Loes:

Heel ver weg maar toch dichtbij ik vind het geweldig al die mooie verhalen geniet er lekker van de regen hebben de plantjes haard nodig. Vandaag ga ik in nijkerk staan tegen de middag word het beter weer . Tot gauw ik mis jullie wel Liefs Loes

• 01 Juli 2017 - 08:22

Aafke:

Bedankt voor het leuke verslag en foto's. Welkom thuis.

• 01 Juli 2017 - 09:13

Marian En Jos:

Wat een ontzettend leuk verhaal en fantastisch dat jullie ook al deze bordjes hebben gevonden! Het is me wel een wereldreis zo: van hot naar her! Gelukkig zit het met de kilometers wel snor......
    Nu thuis even uitrusten, het weer wordt vast weer beter!
    Liefs.

• 01 Juli 2017 - 10:14

Alie En Jan:

Wat genieten we weer mee, met jullie wereldreis.
    Ook een goeie aardrijkskunde les.
    Rust maar even lekker uit,
    Dan kunnen jullie daarna weer verder reizen.
    Lieve groet .

• 01 Juli 2017 - 10:25

Louise:

Ha Ha jullie al gezien voor lezen verslag. Leuk om zo een reis te maken. Liefs

• 01 Juli 2017 - 10:53

Harense Wichter:

Hoi meiden
    het was een heel gezellige lunch!

• 01 Juli 2017 - 17:49

Dijko :

Zoveel buitenlandse gebieden in ons kleine landje hè, zo grappig!! Wij zijn nu in Duitsland, maar het weer is ook niet denderend, vooral koud, voor het eerst een lange broek en sokken aan!!! Weer even wennen maar heel tevreden hoor, we hebben al veel mooi weer gehad. We gaan langs de Rijn weer omhoog.
    Leuk jullie verhalen te lezen!! Groetjes