9 mei 2015
a
A
Veel te vertellen...
Dinsdag 5 mei
Vanmiddag kijken we op Uitzending Gemist naar de Dodenherdenking op de Dam. Indrukwekkend, zoals elk jaar weer...
Marian draait drie wassen en het droogt lekker snel op het droogrek en aan een "drooglijn" tussen twee bomen. Silvia is met de jongens naar het vliegveld in Budapest, papa Bas ophalen. Hij werkt in een hotel in Duitsland en is een week vrij, zó fijn voor ze!
Zodra ze thuiskomen trekt Bas zijn kleren uit en springt in het zwembad. Vince en Quint vinden het práchtig en doen hem na en dan hebben ze de grootste lol in het koude water!
's Avonds, als de jongens in bed liggen, steekt Bas het hout aan en zitten we met ons vieren gezellig te kletsen onder het genot van een glaasje wijn.
Woensdag 6 mei - Gefeliciteerd Hannie!
We doen gezellig een "bakkie" met z'n drieën en zien hoe Moon een gat in een wal aan het graven is. We lachen er om, zo fanatiek is ze bezig. Maar als het gat veel te diep is geworden en Moon ónder het zand zit wordt het te gevaarlijk en moet ze stoppen!
Daarna strijkt Marian even een bloesje en een broek en komt Sil weer even buurten. Altijd gezellig.
Meteen vraagt ze naar ons kacheltje. Ze had laatst op onze site gelezen dat we hem niet aan de praat konden krijgen en liet toen al weten dat ze er wel naar wilde kijken als we bij haar zouden zijn. We weten inmiddels dat zij een héél handige meid is met twee gouden, technische handen dus het is heel fijn dat ze er nu aan denkt.
We leggen het probleem uit, ze denkt er even over na, vraagt of er een klepje ofzo zit zodat de voorkant er af kan maar dat ontkennen we, dat hebben we zelf ook al geprobeerd. Dan gaat ze op haar rug liggen om er onder te kijken, ziet tóch een klepje en opent dat.
Bingo! Ze haalt er een batterij uit die "houdbaar" is tot maart 2004...
Die moet er dus vanaf het begin hebben ingezeten want de bus is van 1999!
Marian geeft haar een nieuwe en nogmaals Bingo, de ontsteking doet het weer en de kachel kan weer aan! Alleen hopen we natuurlijk dat dat voorlopig niet nodig is!
Vandaag is het 32 graden, heerlijk!!!
Later gaan Sil en Joke samen naar de Tesco, o.a. boodschappen halen voor de bbq vanavond. Sil vind het fijn, een soort moeder-en-dochter moment, zegt ze.
(Sil verloor plotseling haar moeder toen ze pas 15 was...)
's Avonds komt vriend Jochem ook gezellig mee bbq'en, een heel aardige man. We praten en eten en het is fijn. Vince mag de worstjes, kaassouffle's en hamburgers bakken en dat gaat hem goed af. Quint is veel binnen, hij is niet zo lekker.
Als het later gaat onweren, waaien en regenen gaan we in de bar zitten, weg bij het "kampvuur" wat ook een gezellige sfeer geeft. Rond 22 uur gaat Jochem naar huis, zijn negen honden lopen nog buiten in een ren en hij weet niet of er nog meer slecht weer komt.
Een uurtje later gaan ook wij naar "huis". Morgen vroeg op om een dag naar Budapest te gaan!
Donderdag 7 mei
Om 8 uur brengt Sil ons in de stromende regen met haar Trabantje naar het station in Farmos, een paar kilometer verderop. Wij willen een retourtje Budapest kopen en de dame achter het loket moet daar eerst met een collega over praten, daarna gaat ze 2x iemand bellen, kijkt in wat lades en kasten en gebaart dan dat we geen kaartje hoeven/kunnen kopen... Vriendelijk bedanken we haar en vullen in dat we grijze koppies hebben en we niet hoeven te betalen.
Maar dan komt de conducteur. In het Nederlands zegt Marian dat we geen kaartjes hoefden te kopen, misschien omdat we 60+ zijn? De man begrijpt er natuurlijk niets van en haalt zijn schouders op. Hij blijft heel vriendelijk. Een vrouw die in de buurt zit vraagt of we Duits spreken. Dat doen we een beetje. Zij vertaalt aan de conducteur wat wij zeggen. Weer haalt hij zijn schouders op. Joke pakt de portemonnee en zegt dat we écht wel een kaartje willen kopen, hoor!
Dan wil hij onze rijbewijzen zien. Die bestudeert hij uitvoerig, maar ja, ook Nederlands natuurlijk...
Opeens gaat hij weg maar komt even later terug met drie jonge mensen die ook Duits kunnen spreken. Nogmaals vertellen we wat de dame in Farmos zei. De jongen zegt ons dan dat we wél een kaartje moeten kopen. Vinden we natuurlijk géén probleem. Conducteur tikt het een en ander op zijn apparaat en dan rolt er een ticket voor twee personen uit, enkele reis Farmos - Budapest.
Hé hé, wát een verhaal hebben we vanavond te vertellen aan Sil en Bas en we zijn pas een uurtje onderweg. Wat zal de dag ons nog meer brengen?
In Budapest zoeken we tevergeefs naar de Touristen Info. Joke vraagt aan agent hoe we bij de Donau kunnen komen en ondanks het Engels wat we beiden redelijk spreken heeft hij geen idee hoe we daar moeten komen! Dan speuren we maar weer op een kleine plattegrong in een boekje over Hongarije en vinden de weg. Maar dan ziet Marian een halte van een Hop On - Hop Off bus en kopen we een dagticktet die ons op alle plekken brengt die we willen zien. Zo rijden we naar een hoog punt bij de citadel en hebben we een prachtig uitzicht over de Donau en de stad.
Daarna stappen we uit bij het beginpunt van de boot en varen we langs het Regeringsgebouw, diverse kerken, onder prachtige bruggen door waaronder de beroemde kettingbrug Széchenyi Lánchid. Dit is de eerste brug die over de Donau werd gebouwd, hij is 380 meter lang, werd rond 1840 gebouwd en is de schakel tussen Boeda en Pest. Daarvoor voeren er ponten.
De Szabadságbrug is ontworpen door Eifel. Ja die, van de toren...
Even later gaan we met de kabelbaan, een soort treintje, naar de Burchtheuvel waarvandaan we weer een mooi zicht op de Donau en de stad hebben. We zien de wachten bij het kantoor van de Hongaarse president, lopen naar de Matthiaskerk die prachtig beschilderde dakpannen heeft en lopen bij het Vissers Bastion rond. Via 380 treden
lopen we weer naar beneden, naar de oever van de Donau. Daar nemen we weer de bus die ons richting de Sint Stefanus Basiliek brengt, een prachtige kerk!
Dan sjouwen we weer verder omdat we in de Joodse wijk de synagoge (gebouwd rond 1850) willen bezoeken. Nooit eerder waren we in een synagoge en vinden het heel bijzonder. Deze synagoge is de grootste van Europa en de tweede grootste van de wereld, er kunnen 3000 mensen in. Nu werd er aan een handjevol toeristen uitleg gegeven en het valt ons op dat de mannen een keppeltje dragen.
In de tuin staat een metalen Treurwilg waar ongeveer 3000 namen op de bladeren zijn gegraveerd, ter nagedachtenis aan de 600.000 Hongaarse Joden die zijn omgekomen door de wreedheden van het nazisme. Indrukwekkend...
Rond zes uur kopen we weer twee enkeltjes naar station Farmos, bellen Sil dat we eraan komen en dan haalt zij ons op. We hebben een prachtige en warme dag gehad in een bijzondere stad!
Vrijdag 8 mei
Vanmorgen gaan Joke, Silvia, Bas en Quint naar de markt van Jászberény. Acht kilometer met de Trabi. Het blijft bijzonder...
(Marian blijft thuis bij de honden en met name bij Moon, zij heeft ons gisteren erg gemist).
Zo'n kleine auto past op een kleine parkeerplek en die was in de drukte dan ook snel gevonden!
Op de markt kopen ze wat plantjes voor de bakken maar ook komkommer, paprika en cherrytomaatjes-plantjes. Sil vind een paar makkelijke schoenen en we strijken even neer op een terras voor koffie, Coke-light en voor Bas een Aardbei-Pinacoladacoctail. Quint is blij met een ijsje en daarna nemen we Lángos mee naar huis. Dit is een typisch Hongaarse koek die in de olie wordt gebakken waar je bijstaat en je meestal eet met crême fraise die uitgesmeerd wordt over de koek, dan gaat er geraspte kaas over en eventueel nog wat knoflooksaus. Ook kun je ze bestellen met gyros en/of paprika. Ze zijn ook goed te eten zónder "beleg".
Wij nemen er voor allemaal één mee naar huis omdat Marian niet mee is en het wel zo gezellig voor haar is.
Op de terugweg rijden we nog even langs de Tesco voor wat boodschappen.
We smullen van de Lángos en daarna vermaken we ons, in de warme zon, weer met lezen en wat rommelen.
Later in de middag lopen we even naar het dorpje Portelek om twee kaarten posten, ongeveer 3 kilometer heen en terug.
's Avonds gaan Sil en Bas uit eten omdat wij wel op de kinderen willen passen. Het is acht (!) jaar geleden dat ze samen weg zijn geweest!
We leren de jongens SkipBo en zij halen twee voor ons onbekende spellen thuis op en zo hebben we een heel leuke avond in de camper. Tegen half elf gaan ze naar bed en even later komen Bas en Sil ook weer thuis. Met elkaar drinken we in de bar nog even iets en vertellen ze over hun super-gezellige avond!
Zaterdag 9 mei - Gefeliciteerd, Nanda!
Vandaag slapen we uit, rommelen we lekker rond de camper, rijden Marian en Sil even naar de enige winkel in het dorp, Joke zet dit hele verhaal op de site en vooral het uitzoeken van de vele foto's neemt veel tijd. We doen een laatste was, kletsen geregeld even met Silvia en zoeken uit waar we morgen zullen slapen want we vertrekken hier morgen weer. We willen richting Pecs en verder zien we wel...
Geen idee wanneer we eer een internetmogelijkheid hebben, maar zo zijn jullie weer een beetje "bij"...
Dagdag!